Social: :

Črni tartufi

Črni tartufi so posebej cenjeni v Franciji. So okrogle oblike, velikosti oreha do pomaranče ali več. Ponavadi zrastejo do največ pol kilograma. Aromo obdržijo tudi po kuhanju, vendar imajo za polovico manj intenzivno aromo od belih. Vsi črni tartufi, ki imajo več kot šest gramov, so razvrščeni v enoten razred. Rasti pa začnejo že spomladi.

Tuber Melanosporum Vittadini - Pravi črni tartuf

So okrogle oblike, velikosti oreha do pomaranče. Nabira se ga od polovice novembra do konca marca. Raste v globini med 5 in 30 cm, v simbiozi z naslednjimi drevesi: navadni gaber, navadna leska, črnika ali zimzelen hrast, cer/hrast, puhasti hrast.

Tuber Aestivum Vittadini - Črni poletni tartuf

Ima delikatno in prijetno aromo, zanj je značilen nežen vonj po svežih gobah. Nabira se ga od polovice junija do konca oktobra. Raste v apnenčastih terenih, čeprav se ga najde tudi v glinastih terenih. Gomolji rastejo v globini le nekaj centimetrov v simbiozi z: bor, puhasti hrast, zimzeleni hrast, hrast, črni gaber, navadna leska.

Tuber Brumale Vittadini - Črni zimski tartuf

Ima prijetno aromo in okus. Nabira se ga od polovice novembra do konca marca. Raste v apnenčastih terenih, z visoko poroznostjo v globini med 5 in 30 cm, v simbiozi z naslednjimi drevesi: bor, puhasti hrast, zimzeleni hrast, hrast, črni gaber, navadna leska.

Tuber Macrosporum Vittadini - Črni gladek tartuf

Aroma in okus spominjata na beli tartuf, vendar s prisotnostjo arome česna. Nabira se ga od avgusta do decembra. Raste v glinastih terenih. Potrebuje visoko stopnjo vlage in sence, še posebno v obdobju dozorevanja. Najdemo ga v globini nekaj centimetrov v simbiozi z: puhasti hrast, cer, črni gaber, bel in črni topol, bela vrba, iva.

Tuber Brumale Moschatum - Muškatni tartuf

Aroma in okus spominjata na močen vonj maha, značilen je rahlo pikanten okus. Nabira se ga od polovice novembra do konca marca. Raste v apnenčastih terenih, z visoko poroznostjo, obogateni s humusom v globini med 5 in 30 cm v simbiozi z: bor, hrast, črnika ali zimzeleni hrast, črni gaber, navadna leska, cer.

Tuber Aestivum Uncinatum

Aroma in okus sta prijetna, spominja na okus lešnika. Nabira se ga od konca septembra do konca februarja. Raste v senčnih legah, v simbiozi z: hrast, cer, črni bor, črni in bel gaber, navadna leska, bukev.

Tuber Mesentericum Vittadini

Ima močno aromo in okus, vendar na svežem zraku izgublja intenziteto. Nabiramo ga od konca septembra do konca februarja. Raste na terenih obogatenih s humusom, v simbiozi z: hrast, cer, črni bor, črni gaber, navadna leska, bukev.